top of page

Wat betekent gelukkig zijn en hoe word je nu eigenlijk echt gelukkig?

Bijgewerkt op: 13 jun. 2022


'Jeminee, wat vraag je me nou...?!', dacht ik toen ik deze vraag kreeg van een meisje van 15 jaar. 'Hmmmm', was mijn antwoord en daarna volgde een lange stilte. Hier moest ik toch even over nadenken. Gelukkig zijn is een gevoel. Een gevoel diep vanbinnen dat je ontroert en je tegelijkertijd doet stralen. Het is iets dat je zelf creëert. Anderen kunnen het ook voor je creëren, maar dat is van tijdelijke duur en als die anderen bepalen dit geluk stop te zetten, ben je niet meer gelukkig. Dus voor mij betekent gelukkig zijn: zelf je geluk creëren. 'Gelukkig zijn' is dan ook een werkwoord en dit betekent dat hieraan gewerkt dient te worden. 'Bla, bla, bla dat zegt iedereen, maar hoe doe je dat dan?', krijg ik als response op wat ik het 15-jarige meisje antwoordde. Maar deze keer wist ik precies wat te zeggen en mijn gelukzalig gevoel took over!


'Wel, wel, wel...', antwoord ik. 'Dat doen we aan de hand van de woorden die we gebruiken en dan bedoel ik vooral de woorden die we gebruiken naar onszelf toe.'. Ik zie allemaal rare 15-jarige blikken op mij gericht van 'wa zegt die nu?! Woorden?! 'Ja ha', ga ik verder, 'Je woorden bepalen je gedachten. Je gedachten bepalen je overtuigingen en je overtuigingen bepalen je werkelijkheid. Eigenlijk is het heel simpel om gelukkig te zijn, maar het is niet zo eenvoudig, want je moet er wel werk van maken. 'Gelukkig zijn' moet je doel zijn. Je moet ervoor kiezen en al je keuzes afstemmen op dat doel 'gelukkig zijn'.


Even een voorbeeld geven. Stel dat je wil beginnen met gezond eten en sporten. De meeste mensen zeggen al op voorhand: 'Goh, ik begin morgen met mijn dieet en met sporten... verschrikkelijk!', draait met ogen. De dag erna als je moet beginnen ga je de motivatie niet voelen he. Het gaat een marteling worden, want door je woorden heb je er duidelijk geen zin in. Nu, als je dit eens met positieve woorden zou aanpakken, zit je motivatie meteen goed! Namelijk: yes, morgen begin ik gezond te eten en te sporten! Toppie! Ik ga me weer zo zalig energiek voelen, lekker strak en goed in mijn vel!" Voel je niet al het verschil nu terwijl je dit leest? Ik heb al zoiets van: "Ola, dat wil ik ook!", haha.


Dit is dus met alles zo in het leven, want nogmaals: je woorden bepalen je gedachten. Je gedachten bepalen je overtuigingen en je overtuigingen bepalen je werkelijkheid. Dus, je moet je (meestal negatieve) woorden aanpassen die je tegen anderen en jezelf zegt, want met positieve woorden creëer je positieve gedachten. Met positieve gedachten creëer je positieve overtuigingen en met positieve overtuigingen creëer je een positieve werkelijkheid. Ah ja en positiviteit voedt motivatie. Dus de kans dat je het volhoudt wordt met elk positief woord groter! This is the secret, cheries! Remember it!


Xxx Maitha

15 weergaven0 opmerkingen
bottom of page